Çocuğunuz muhtemelen her gün bol bol süt ve meyve suyu içiyordur. Ama özellikle yaz sıcaklarında su içirmeyi ihmal etmeyin. Vücuda herhangi bir besin sağlamamakla birlikte su çocuğunuzun sağlığı için elzemdir.
Çünkü su;
• hazmı kolaylaştırır,
• kabızlığı önler,
• kan dolaşımının düzenli olmasını sağlar,
• hücrelere oksijen ve besin maddelerini taşır,
• eklemlerde tampon görevi yapar,
• organ ve dokuları korur,
• vücut ısısını ayarlar,
• vücudun elektrolit dengesini korur.
Kısaca suya hepimizin ihtiyacı var.
Çocukların da yetişkinler kadar suya ihtiyacı vardır. Her gün alınan süt ve meyve suyu kaynaklı sıvılar bir yana, çocuğumuzun mutlaka su içmesi gerekmektedir. Uzmanlar yakılan her 1000 kalori için yaklaşık 1 litre su içilmesini önermekle birlikte, bu kadar detaylı hesaplamak yerine çocuklarımızın susuzluklarını gazoz yerine “su” ile gidermek yeterli olacaktır. En azından öğünler arasında çocuklarınıza su içirmeyi ihmal etmeyin.
Yaz sıcaklarında suyun önemi
Vücut ısısını ayarlamaya yardımcı olduğu için, sıcaktan fenalaşma veya sıcak çarpmalarında tedavinin ilk aşaması hastaya su içirmektir. Çocukların vücudu çeşitli nedenlerden dolayı yılın her döneminde susuz kalabilir ancak yaz mevsimi bu olasılığın en yüksek olduğu zamandır.
Sıcaktan fenalaşma, vücut terlemeye bağlı olarak çok fazla su kaybettiğinde meydana gelir. Belirtilerinden bazıları yorgunluk, bitkinlik, huzursuzluk ve aşırı terlemedir. Aslında bu durum 12 yaş ve altındaki çocuklarda nadiren görülür fakat uzun süre dışarıda oynayan ve oyuna dalıp sıvı almayı unutan çocuklar sıcaktan fenalaşabilir. Çocuklarınızı bu durumdan korumanın en kolay yolu bol bol su vermektir. Araba yolculuklarında, plajda veya oyun parkına gittiğinizde mutlaka yanınızda su bulundurun. Çocukların yeterli sıvı aldıklarına dair ölçütlerden birinin birkaç saatte bir tuvalete gitmeleri olduğunu da unutmayın.
Çocuğunuzun fiziksel olarak aktif olması da vücudunun susuz kalmasında önemli bir etkendir. Spor yapmadan veya sokakta oynamaya çıkmadan yarım saat önce en az 1 – 1,5 bardak su içmelerini sağlayın. Öte yandan sağlıklı çocuklar terlemekle fazla tuz kaybetmedikleri için uzmanlar bol tuz ve şeker içeren “sporcu” içeceklerine fazla rağbet edilmemesini öneriyorlar.
Sıcak çarpması, sıcaktan fenalaşmaya göre çok daha tehlikeli bir durumdur. Böyle vakalarda vücut artık kendini soğutamaz ve vücut ısısı ölümcül olabilecek kadar tehlikeli derecelere yükselir. Vücuttaki su kaybı, sıcak çarpmasını körükleyici nedenlerden biri olabilir ancak bu rahatsızlığın temel nedeni yüksek ısılı mekanlarda bulunmaktır. Bu nedenle anne ve babaların çok dikkatli olması gereken bir konu da sıcak günlerde çocukları kapalı ve küçük bir mekanda bırakmamaktır. Örneğin çocuğun sıcak bir günde camları kapalı bir araba içinde kalması, 1 saat içinde ölmesine neden olabilir. Zira böyle bir mekanda sıcaklık rahatlıkla 50 – 60 dereceleri bulacaktır. Aslında hava sıcak olmasa bile araba içinde çocuğun hiçbir zaman yalnız bırakılmaması gerektiğini unutmayın.
Su ve kilolar
Fazla kilolar sadece yetişkinlerin sorunu değil. Bugün Amerika, Çin ve Avrupa ülkelerinde nüfusun yaklaşık % 15 – 20’si obez sınıfına giriyor. İstatistiklerin en üzücü yanı ise obezitenin çocukluk yıllarında karşılaşılan bir hastalık olup, bu kişilerin yetişkinliklerinde de kalp krizi ve şeker hastalıklarına yakalanma risklerinin yüksek olmasıdır. Bu konuda çocuklarınıza yardımcı olmak istiyorsanız şeker deposu olan kutu meyve suları ve gazozlar yerine onları su içmeye alıştırın. Tabii çocukların en iyi örneği anne ve babalarıdır. Eğer sizi su içerken görürlerse onlar da gazoz yerine su içmeye itiraz etmeyeceklerdir.