(0212) 291 30 80
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bebek Emzirmeyle ilgili Sık Sorulan Sorular

24 Temmuz 2013
73.547 kez görüntülendi
Bebek Emzirmeyle ilgili Sık Sorulan Sorular

Bebeğiniz doğdu ve sizin kafanızda emzirmeyle ilgili pek çok soru var. İşte bu konuda en sık sorulan sorular ve cevapları…

Bebeğimi ilk defa ne zaman emzirmeliyim?

Bebek doğumdan sonraki ilk yarım-bir saat içinde memeye konmalıdır. Göğüsler, hamileliğin 16. haftasından itibaren koyu kıvamlı, yapışkan ve sarımtırak renkte bir madde olan kolostrumu üretmeye başlar. Bu sıvı, doğumdan sonraki ilk günlerde göğüslerden gelmeye başlar. Ancak miktarı oldukça az olduğundan özellikle ilk defa anne olanlar bebekleri için yeterli miktarda sütleri olmadığını düşünürler ve çoğunlukla kolostrumlarını boşa harcarlar. Oysa kolostrum, yenidoğanlar için çok önemlidir. Yaşamının ilk aylarında karşılaşabileceği hastalıklara karşı bebeklerin bağışıklık kazanmasını sağlar, yoğun ve konsantre bir sıvıdır ve bol miktarda protein, mineral içerir. Ayrıca bebekler emmeyle ilgili ilk egzersizlerini de kolostrumu emerken yaparlar. Bebek emmeyi iyice öğrenip, iştahla emmeye başladığında annelerin sütü de artar.

Bebeğim meme ememiyor ne yapmalıyım?

Yenidoğan normal bebekler emme refleksiyle doğarlar. Ancak bebekler (örneğin prematüreler) teknik olarak, güçlenene kadar bir süre emme güçlükleri çekebilir. Bebek, areola dediğimiz göğsünüzün renkli kısmını da içine alacak şekilde ağzını memenize düzgün bir şekilde yapıştıramıyorsa emzirme işi anne için biraz zor olabilir. Eğer ilk kez anne olunuyorsa, hastaneden çıkmadan önce, doğru emzirme tekniğini öğrenmek için mutlaka bir bebek hemşiresinden yardım istenmelidir. Ancak bebek ısrarla emmeyi reddediyorsa, hem bebek hem de anne memesi gözden geçirilmelidir. Anne memesinin başı içerde veya çok küçük olabilir. Bu durumda meme başları büyüyene kadar silikon meme başlığı kullanılmalıdır. Bebek silikon başlıkla da ememezse süt sağılarak kaşıkla, eğer bebek yine alamıyorsa biberonla verilmelidir. Ancak emmeyen bebeğin tam bir muayeneden geçirilmesi gerektiği akılda tutulmalıdır.

İlk 6 ay bebeğime anne sütüne ek olarak mama veya başka gıdalar vermeli miyim?

Hayır, suya bile gerek yoktur. Anne sütü yaşayan bir sıvıdır ve içeriği çocuğun yaşına ve fizyolojik durumuna göre değişir. Bu özelliğiyle ilk 6 ay, bebek beslenmesi için tek başına yeterlidir. Ancak eğer bebek yeterli büyümüyorsa, kilo alamıyorsa, anne sütü yetersizse doktor tavsiyesi ile formula mama verilebilir.

Bebeğimi ne kadar süre ve sıklıkta emzirmeliyim?

İlk 30-40 gün bebek her ağladığında memeye konmalıdır. Her bir memede 15-30 dakika tutmak yeterlidir. Zaman içinde süt, miktar ve bileşim olarak yapılanacağı için bebek de kendini düzenler.

Bebeğim sürekli uyuyor, emzirme zamanı gelince onu uyandırmalı mıyım?

Bu konuda bebeğin yaşı önemlidir. İlk ayda bebeklerin en fazla 5 saat uyumasına izin verilmeli, gerekirse uyandırılmalıdır. Bebek prematüre ise daha sık aralıklarla beslenmesi gerekir.

Bebeğimi emziriyorum nasıl beslenmeliyim?

Süt veren annenin günde en az 3 litre su ve sıvı gıda alması uygundur. Bu sıvının 2 su bardağı kadarı süt olmalıdır. Ayrıca anne bol yeşil sebze, et, balık ve tavuk yemeli; vitaminlere devam etmelidir. Anne sütündeki C vitamini miktarı, annenin yakın zaman diyetiyle ilgilidir. Emziren bir annenin günde ekstra 600-700 kaloriye ihtiyacı vardır.

Hangi sıvılar ve besinler sütümü artırır?

Sanılanın aksine, yenilenden çok alınan sıvılar sütün miktarını etkiler. Su başta olmak üzere sıvı gıdalar (komposto suları ve bitki çayları) ile balık, süt miktarını artırır. Kayısı ve ceviz de sütü artırmaktadır.

Bebeğimi emzirirken ilaç kullanabilir miyim?

Evet, kullanılabilir ancak alınan ilaçlardan çocuk doktorunun da mutlaka haberi olmalıdır. Çünkü bazı ilaçların ve antibiyotiklerin süt verirken kullanılması sakıncalıdır.

Fazla sütten göğüslerim şişiyor sütümü nasıl boşaltabilirim?

Bebekten bir süre uzak kalınması nedeniyle emzirme aralarının uzaması ya da göğüslerin yeterince boşaltılacak kadar emzirilememesi nedeniyle göğüslerde şişkinlik olabilir. Göğüsler şiştiği zaman patlayacak gibi hissedilebilir. Böyle bir durum varsa mutlaka göğüslerin sağılarak boşaltılması gerekir. Elektrikli ve pilli pompalar bu iş için uygundur. Daha hafif şişkinliklerde, sıcak bir duş veya göğüse yapılacak sıcak bir kompresten sonra meme başını hafif sıkarak sütünüzü boşaltabilirsiniz. Şişkinlik hafifler hafiflemez bebeği emzirmek de rahatlatıcı bir yoldur.

Emzirirken işe dönmem gerekiyor, ne yapmalıyım?

Eğer ilk bir ay bebek sadece anne sütüyle beslendiyse, annenin süt miktarı yeterli seviyeye ulaşmış demektir (günde 800-1000cc). Bundan böyle birlikte olunduğunda emzirilip, ayrı olunan zamanlarda önceden sağılan anne sütü biberonla verilerek bebek beslenmeye devam edilebilir. Ancak sütün devamlı gelebilmesi için gündüz de sağılması gerekir. Süt sağarken pilli veya elektrikli pompalar kullanılabilir veya anne elle triley denilen özel pompalarla sütünü sağabilir.

Sağdığım sütümü nasıl saklayabilirim?

Anne sütü steril torbalara konularak, buzdolabında 24-36 saat, derin dondurucu da ise 3-6 ay saklanabilir. Oda sıcaklığında 6 saat içinde tüketilmelidir.

Sakladığım sütümü bebeğime nasıl vermeliyim?

Dondurulan süt benmari usulüyle ısıtılarak çözdürülür. Yani sıcak su konmuş bir kabın içine oturtulur. Vücut ısısına geldiğinde (37 derece) biberonla bebeğe verilebilir. Ancak kesinlikle ateşte ısıtılmamalıdır. Mikrodalga fırında çözülmemelidir.

 

Reklam