(0212) 291 30 80
Sosyal Medya Hesaplarımız

Bebek Beslenmesinde 6 Yasak!

19 Temmuz 2013
115.820 kez görüntülendi
Bebek Beslenmesinde 6 Yasak!

Bebek beslenmesinde yasak gıdalar:

İnek sütü: Anne sütü, yılda milyonlarca çocuğun ölümünü önleyen, besleyici, ekonomik, yan etkisi olmayan ve bebeğe verirken özel bir işlem gerektirmeyen; steril, ideal bir gıdadır. 4-6 ay boyunca tek başına, daha sonra da ek bazı gıdalarla birlikte anne sütü ile beslenmenin çocuk sağlığına katkıları artık tartışılmaz bir gerçektir. İnek sütü ise özellikle ilk 1 yıl kesinlikle yasaktır. Çünkü inek sütü;
• Bağırsaklarda gizli kanamalara ve kansızlığa neden olur.
• Anne sütünde ve bazı mamalarda bulunan Omega-3 ve Omega-6 yağ asitleri metabolitlerini içermediğinden beyin hücrelerinin, merkezi sinir sisteminin ve görmeyi sağlayan retina tabakasının gelişiminde olumsuz rol oynar.
• Yağ bileşimi anne sütünden farklı olduğundan hazmı zordur.
• İnek sütü ile beslenen bebeklerin solunum hastalıkları başta olmak üzere alerjik hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.
• Eksikliği bebekte zihinsel gelişimin yavaşlamasına neden olan iyot ve çinko inek sütünde azdır. Yine düşük çinko içeriği nedeniyle inek sütüyle beslenen bebeklerin bağışıklık sistemi yeterince desteklenmez.
• Düşük D vitamini ve yüksek fosfor içeriği nedeniyle çocuğun normal kemik gelişimine katkıda bulunmaz.

Yumurtanın beyazı: 6. ayda anne sütüyle beraber yavaş yavaş ek gıdalara geçtikten sonra, bu ayın sonuna doğru sabah kahvaltılarına da başlanabilir. Yumurta protein değeri yüksek bir gıdadır. İyi haşlanmış yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı ölçüyle başlayıp, yavaş yavaş artırılarak, gün aşırı kahvaltıda bebeğe verilebilir. Ancak yüksek oranda alerji potansiyeline sahip yumurtanın beyazı 10-12. ayın sonuna kadar kullanılmamalıdır.

Bal: Yine alerjik özelliği nedeniyle bal 1 yaşından önce bebek beslenmesine dahil edilmemelidir. Bal ayrıca  1 yaş altındaki çocuklarda bağırsak hareketlerini ve solunum kaslarını da olumsuz etkilemektedir.

Tuz: Böbreklerde tuz atılımının ilk yılda az olması ve ileri yaşlara yönelik yüksek tansiyon riski nedeniyle 1 yaşındaki bebekler için hazırlanan yemeklere tuz konmamalıdır. Bebek beslenmesinde kullanılan her türlü yiyeceğin ve içeceğin içinde zaten doğal olarak tuz vardır.

Çay: Hiçbir besleyici özelliği olmadığı gibi bağırsaktan demir emilimini azalttığından bebeklere verilmemelidir. Ancak rezene, papatya gibi bitkisel bebek çayları içirilebilir.

Katı yağ: 1 yaş altındaki bebeğin beslenmesinde, katı yağ yerine emilimi kolay olan ve damar sertliğini önleyen sıvı yağlar tercih edilmeli; hayat boyunca da zeytinyağı başta olmak üzere hep sıvı yağlar kullanılmalıdır. Ancak ilerleyen yaşlarda vücudun kolesterolle savaşabilmesi için bebek beslenmesine günde 1 tatlı kaşığı tereyağı eklenebilir.

Reklam